Mellanmål

Mellanmålstips

Jag hittade ett recept påfrökex på nätet, jag minns tyvärr inte var, men de var verkligen goda. Man kan äta dem som de är, med smör och ost eller med någon typ av färskost. Jag gjorde egen ost och hade på.

Receptet på kexen kommer här:

Antal bitar: ca 15-20

  • 1,5 dl helt linfrö
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl rostade och saltade solroskärnor
  • 1 dl oskalade sesamfrön
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk flingsalt eller ½ tsk vanligt salt

1. Blanda allt och låt stå några timmar och svälla (gärna över natten).

2. Smörj ett bakplåtspapper med olja och lägg i en långpanna. Bred ut frösmeten på hela plåten och försök få så jämt som möjligt.

3. Grädda i 125 graders värme ca 1,5 timmar, tills det mesta är krispigt och torrt. Stäng sedan av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen och öppna luckan på glänt.

Bryt i lämpliga bitar och förvara torrt i en tättslutande burk.

Receptet på osten finns i Vår kokbok och även i Nya Annas mat. Det är jätteenkelt att göra. Man värmer upp 1 liter naturell yoghurt blandat med 3 dl gräddfil till 45 grader. Sedan låter man allt rinna av i ett filter i några timmar eller över natten. När det har runnit klart pillar man ur ostmassan ur filtret och smaksätter med gräslök, salt, persilja, vitlök eller vad man vill. Blir garanterat supergott. Jag är barnsligt förtjust över att äta osten ihop med rädisor. Antingen skiva rädisor över kex och ost eller helt enkelt bara dippa.

/Nette

Annonser

En tanke på “Mellanmål

  1. Ping: Listan med GI frulle & mellis | Live your dream

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s