Galoppera? Här? Hur?

I filmen Ronja Rövardotter galopperar Mattis vid nåt tillfälle fram och tillbaka genom det trånga bergspasset, Vargklämman, som leder upp till Mattisborgen. Det passet ligger i Fjällbacka och kallas för Kungsklyftan och har man gått igenom Kungsklyftan undrar man hur i hela friden de har lyckats få en stackars häst att galoppera där.

Svårforcerat var ordet. För att komma hit var man tvungen att ta sig upp för långa, branta trappor. Efter trapporna väntade en vandringsled över stock och sten, bokstavligt.

Mycket sten var det, men otroligt häftigt. Nedanför L (i blå t-shirt) fanns en sträcka på ca 25 meter där en häst möjligen kan ta sig fram i lite galopp och i öppningen framför låg ett bostadsområde en liten bit bort. Troligtvis har filminspelningen gått till såhär: Man har kört dit hästen i transport och lastat ur på någons garageuppfart, klätt på den sadel och träns och låtit ”Mattis” rida lite fram och tillbaka på de där 25 metrarna och skrikit och tjoat. Sedan har man klappat hästen lite (hoppas jag), gett den en morot och lastat in i transporten igen och kört till Åre eller Gotland för nästa scen. Typ. Men med tanke på vad som hängde fastkilat i klyftan ovanför tycker jag att det var modigt att någon vågat skrika överhuvudtaget där inne. Själv gick jag med ena handen på huvudet under klippblocken (som om det hade hjälpt) ifall en sten skulle trilla ner på mig, för att skydda det.

Ni fattar. Man var inte så katig. Efter passagen väntade fler trappor upp på berget, bra träning för rumpan m a o. Och belöningen, utsikten! Vi fick nästan lägga oss ner en stund för att ta in allt.

Så nu har vi sett den, Vargklämman, i Ronja Rövardotter. Nu kan vi titta på filmen och säga: Där har vi varit.

/ Nette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s