Att döma en ohörd

Igår när jag skulle rida ut med en grupp barn hade jag mössa på huvudet. Alltså jag red ut utan att ta på mig hjälm för att jag redan hade mössa, och eftersom jag hade något på huvudet trodde jag att jag hade hjälmen på mig. Vi hade ridit ett par hundra meter innan barnet bakom mig såg vad jag hade på huvudet och naturligtvis vände vi tillbaka så att jag kunde byta. Det hela kändes väldigt obekvämt och jag skulle aldrig, jag upprepar ALDRIG, sätta mig på en häst, hur snäll den än är, med flit utan hjälm.
Naturligtvis var det någon som såg mig hjälmlös på hästen tillsammans med barnen och som blev så upprörd att hon skrev om händelsen på Facebook, att det upprör henne när hon ser ut och ser det hon ser. Vi känner inte varandra. Hon vet inte varför jag sitter i mössa på hästryggen. Men hon ”vet” att det är en medveten handling från min sida.Och detta stör mig så, att hon var så snabb att döma mig, utan att ha pratat med mig. Det hon såg var att en ridlärare red i mössa medan barnen satt med hjälm och väst. Och jag kan förstå att det såg illa ut. Men verkligheten var att jag inte med flit gjorde detta. Hade hon, innan hon dömde mig på Facebook, frågat vad jag pysslade med, hade hon fått en annan bild.

Vad jag vill säga med detta är att det alltid finns två sidor av samma mynt, att saker inte alltid är vad de ser ut att vara. Och att man alltid ska gå till källan, ta reda på fakta, innan man gör sin bedömning. Jag minns att en juridiklärare en gång sa: lita aldrig på mediernas rättsrapporter, de vinklas alltid, utan gå istället till källan, domstolen, myndigheten och begär att få ut handlingar om ni är intresserade av att få veta mer och få en neutral bild. Som exempel nämnde han en artikel om en fembarnsfamilj som skulle bli vräkt från sin bostad, en fembarnsfamilj som blev ställd på gatan. Fruktansvärt! Folk i kommunen rasade mot socialkontoret och annat. Men ingenstans stod det i artikeln att samtliga barn var vuxna och utflyttade från föräldrahemmet sedan länge. Det säljer inga nummer, att två vuxna som misskött sin ekonomi och inte betalar hyra och räkningar blir vräkta.

Det är detta som är så viktigt. Att inte döma utan att ha fakta i målet. Det är så lätt att sitta bakom sin skärm och skriva vad man tycker och att döma en ohörd, en helt annan att gå fram till någon och fråga” ursäkta, men vad gör du?”

Jag ringde upp kvinnan i fråga och förklarade hur det låg till och hon försvarade sig med att hon inte nämnt mitt namn eller vilken klubb det gällde men när man läser statusen och vet var hon bor är det uppenbart vilken ridklubb det gäller för alla som har en gnutta lokalkännedom. Hade hon dessutom orkat sitta kvar vid sitt fönster fem minuter till hade hon sett oss igen, denna gången med hjälm på samtliga. Jag bryr mig inte för egen del, men jag tycker det är synd om vår ridklubb ska få dåligt rykte för att jag i fem minuter ofrivilligt sitter på en häst utan att bära hjälm.

20121103-232514.jpg
/Nette ( med hjälm på)

4 tankar om “Att döma en ohörd

 1. Uh vilken människa. Får mig nästan att spy. Det finns så ”småååååååa” människor där ute. Läste det här hos Piccolacasa- passar nog här så attans bra : ”Sometimes I wish I would be a bird. So I could fly over certain people and shit one their heads.”

  Skulle vilja skriva det där till henne!

  Kram

   • Me to! Men om man noterar alla världens orättvisor gär man snabbt under. Allt detta bara suger energi som du kan använda ett mycket bättre sätt. T.ex. fortsätta vara den duktiga ridläraren som du är.

    N

 2. På något sätt känns det som att det bara blir vanligare och vanligare. Sensationsjournalistiken breder ut sig och människors ”attention span” tycks bara bli kortare och kortare ju fortare vi springer. Man ska kommunicera i bilder. Enkla tydliga bilder. Få ord. Och det får inte finnas några dolda meningar eller djupare plan, för det hinner/orkar vi inte ta till oss.

  Och då blir det så här. Möjligen kombinerat med en viss personlig osäkerhet också.

  Tråkigt. Men DU vet hur det ligger till. Dina elever vet. Och nu vet vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s