Fostring, nej tack

IMin mans släkt finns en trevlig tradition. Nämligen julbad, eller ”bastukvällen”, som vi kallar den. Hela släkten samlas kvällen före julafton, provsmakar julskinkan, bastar och barnen får gå till tomten som vilar på loftet i farmors lada inför julafton. Numera ingår även bad i tunna i denna trevliga tradition.

Oftast brukar det vara himmelskt skönt att sjunka ner i det varma vattnet, luta huvudet bakåt och titta upp mot den svarta himlen ovanför. Det är belöningen för att man naken eller i baddräkt med en handduk om sig sprungit en bra bit barfota över gräsmattan. Oftast under plågade tjut.

Igår var det snöstorm så njutningen var inte fullt så stor som den brukar. Visserligen var kroppen varm och skön, men bara så länge man höll sig i vattnet. Det var inte tal om att ställa sig upp för att svalka sig. Vilket jag brukar behöva. Mina söner däremot trotsade kylan och snöstormen genom att flera gånger hoppa ur tunnan och göra snöänglar på marken. Även dottern och kusinen var ur ett par gånger och skvätte lite snö på sig. Allt under vilda tjut och frustanden. Under tiden satt jag och hejade på samtidigt som jag funderade på hur i hela friden jag skulle komma in i huset igen. Eller om jag helt enkelt skulle sitta kvar och vänta på våren. Mina svärföräldrar kunde ju komma ut med mat ett par gånger om dagen. Fast till slut sprang jag in igen, men det var inte utan att jag funderade på om vi är riktigt kloka där jag sprang i badrock genom den höga snön.

20121224-111547.jpg
I brist på bild från igår får min farmors gamla tvättgryta symbolisera badtunnan. Årstiden till ära är den prydd med granris och röda kornellkvistar inflätade i luktärttornet.

GOD JUL på er därute. Hoppas den blir lugn och skön och med god mat och fina klappar.

/Nette

En tanke på “Fostring, nej tack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s