STOPP! Rör inte mina kompisar!

Idag står röjande på schemat. Stora sopsäckar står klara, oömma kläder på och ut med gammalt skräp.

– Hm, sa maken. Jag tror jag börjar med bokhyllan. Den är väldigt skräpig med böcker och tidningar huller om buller. Jag studsar till, börjar nästan svettas och vrider mig av stress. Bokhyllan! Min bokhylla! Maken röjandes i min bokhylla kan sluta hur som helst men troligast i katastrof.

-Stopp! vill jag skrika. Rör! Inte! Mina! Vänner! Nervöst slutar jag greja med tvätten och tittar på när maken lyfter ut gamla inredningstidningar och trädgårdstidningar. Tidningar som jag har sparat för att titta i när trädgårdsäsongen drar igång igen.

– Men ska du ha alla dessa? Även om du blir 200 år kommer du aldrig hinna genomföra alla projekt som du hittar här eller prova alla recept. Motvilligt börjar jag rensa bort de äldsta. De fyller två stora matkassar. Farväl, tänker jag, farväl alla vackra bilder och inspirerande artiklar. Men han har rätt, maken. Om jag sparar alla riskerar jag att sluta som en gammal tant som får kryssa fram i gångar mellan allt hon har sparat, tidningar, skor man kanske kommer vilja ha någon gång, mm. Det är ju inte så jag vill ha mitt hem. Mitt hem ska vara ljust och luftigt så att tankarna och idéerna kan få plats och inte kvävas under lager av gammalt mög.

Men samtidigt, min bokhylla, mina vänner. Så mycket fantastiska berättelser som ryms i min Billy. Det känns som om jag har en personlig relation till alla böcker. Som om varje bok är en egen individ. Vi har t ex Stolthet och fördom av Jane Austen.

WP_001539En kär semesterkompis. Jag har läst den så många gånger att jag vet exakt var i handlingen jag är oavsett vilken sida jag slår upp. Ofta får den hänga med till badstranden och numera kanske jag bara läser de stycken jag gillar bäst. Det kan vara formuleringar eller dialoger jag fastnat för, vissa favoritstycken som jag kan läsa om och om igen och hitta nya nyanser i. Eftersom jag kan den i princip utantill behöver jag inte koncentrera mig så mycket utan kan ha koll på de badande barnen samtidigt som jag umgås med mina kära vänner miss Bennet och mr Darcy. För att variera mig läser jag den ibland på engelska.

En annan favorit är Marian Keyes. Hennes humor blandat med allvar är en vitaminkick trötta dagar. Även här finns favoriter som har lästs mer än en gång och ofta när jag har behövt skratta eller fly undan vardagen en stund. Kan inte skiljas från hennes böcker.

WP_001541

Åsa Larsson är en annan författare vars böcker jag bara älskar. Hon, om någon har fått mig att vilja åka till norrland. Med ett språk som rymmer så mycket nyanser får hon med så mycket mer än bara själva deckarhistorien. Hon får mig att vilja träffa människorna i böckerna och det är med blandade känslor jag plöjer igenom böckerna om åklagaren Rebecka Martinsson. Jag vill så klart veta hur det slutar men samtidigt känns det som om jag tar farväl av vänner jag har fått lära känna när jag kommer till slutet av boken.  WP_001542

Trädgården vid Drömmens. En klar favorit att sitta och bläddra i ute en soligt dag. Det är från den jag har hämtat inspiration till min egen köksträdgård. Jag hittade den på bokmässan för två år sedan och betalade i princip ingenting.

WP_001543

WP_001547

Och så klart finns det så många fler. Mia Törnblom, vars bok Så dumt! jag började läsa igen omedelbart när jag hade kommit till sista sidan. Jag kunde inte säga adjö till henne än, min samling Tomtar och troll, Kerstin Thorvall och Majgull Axelsson som skriver så gripande att jag bara orkar läsa böckerna en gång men som gjort så stort intryck att de får stå kvar i hopp om att barnen vill ta del av berättelserna, Marie Hermansson, Henning Mankell, Mari Ljungstedt, Karin Alvtegen, ja listan kan göras lång.

WP_001549Min bokhylla innehåller så många vänner. Inte konstigt att jag blir stressad när M närmar sig dem med papperskassar i hand och röjarlust i blick. Jag ser hur de darrar och ropar på mig och vädjar om beskydd. Och som en aktivist på barrikaderna står jag framför bokhyllan och förhindrar angreppet men går med på att städa i alla fall.

/Nette

3 tankar om “STOPP! Rör inte mina kompisar!

 1. Böcker slänger jag aldrig. Inte ens sådana som jag tycker mindre om. Möjligen skiljs jag från dubletter.

  Jag drömmer fortfarande om den dag då jag har ett bibliotek med bokhyllor som täcker rummets alla väggar. Då måste jag ju ha något att fylla dem med…

  Marian Keyes gillar jag också. Klockren humor men alltid med ett allvar. Det är inte bara flams och trams.

  Tidningar däremot har jag börjat göra mig av med. Köper färre i dag än förr. Internet är ju en alldeles ypperlig inspirationskälla, och den tar ingen plats 🙂

  Kram

 2. Jag har också svårt att skiljas från böcker och slänga går absolut inte. När jag rensar i bokhyllan brukar jag lägga böckerna i en kasse och så mäste alla som hälsar på ta med sig minst en bok. Känns lite bättre då och så kan de ju fortsätta sprida glädje till någon annan. Men vissa böcker har jag svårt att skiljas från även om jag inte läst dem på länge och kankse inte ens tänker läsa om dem, men de kan påminna om så mycket. En viss tid i livet tex.

 3. Vilket härligt inlägg! Jag är också galen i böcker. Det är sååå svårt att göra sig av med en enda av dem, även dem jag egentligen inte gillar. Någon har ju lagt ned så mycket tid och möda på att snickra ihop berättelsen, det är som med gamla hus som också har en historia att berätta. Gamla hus och böcker har jag respekt för. Tror jag skall skriva ett inlägg om det i min egen blogg 😉
  Härligt foto på bokhyllan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s